Zpět

Zemlinského kvarteto: 4plus 2024

Od: 13.03.2024
Do: 11.12.2024
Web: FESTIVAL GUIDE
Místo: Praha 1 – Staré Město, Mariánské náměstí 1/98
Vstupenky/informace: GoOut.cz

**Série *4plus 2024*, kterou pořádá Zemlinského kvarteto společně s Městskou knihovnou Praha, bude tentokrát reflektovat téma nazvané *Ozvěny folklóru*.** Vydává se tedy jinou cestou než mnohé další festivaly, které připomínají *Rok české hudby 2024*. Z lidové hudby čerpalo ve své tvorbě mnoho autorů klasické hudby. Folklór tvoří nedílnou a velmi podstatnou součást kulturního prostředí každého národa, je tedy (byť občas i nevědomou) inspirací každého hudebního skladatele. Jsou ale tací, kteří se k tomuto zdroji hlásí nebo jej dokonce přímo vyhledávají. Je možné vzpomenout na Leoše Janáčka nebo Bélu Bartóka, kteří lidové písně vyhledávali a sbírali a v mnohých svých dílech pak připomínají nebo dokonce i citují nejrůznější lidové nápěvky nejen svého vlastního národa.

Učinkující
NázevPopis/foto
Zemlinského kvarteto
Kvarteto působí pravidelně v České republice i v zahraničí. Členové souboru také působí jako sólisté a jsou individuálními vítězi několika soutěží (Concertino Praga, Spohr International Competition Weimar, Tribune of Young Artists UNESCO, Rotary Music Competition Nürnberg, Beethoven International Competition, Kocian International Competition). Hudební výchova je další důležitou součástí jejich profesního života a během jejich turné je kvarteto často vyzváno, aby předávalo mistrovské kurzy studentům všech věkových skupin. Provádí také vzdělávací koncerty pro studenty. Zemlinsky kvarteto je pojmenováno po rakouském skladateli, dirigentovi a učiteli Alexandru Zemlinském (1871–1942), jehož obrovský přínos české, německé a židovské kultuře během své šestnáctileté rezidence v Praze, byl dlouho podceňován.

Zemlinského kvarteto Zemlinského kvarteto Zemlinského kvarteto Zemlinského kvarteto Zemlinského kvarteto


Zemlinského kvarteto: 4plus 2024Zemlinského kvarteto: 4plus 2024Zemlinského kvarteto: 4plus 2024Zemlinského kvarteto: 4plus 2024Zemlinského kvarteto: 4plus 2024Zemlinského kvarteto: 4plus 2024Zemlinského kvarteto: 4plus 2024Zemlinského kvarteto: 4plus 2024Zemlinského kvarteto: 4plus 2024

Místo: Praha 1 – Staré Město, Mariánské náměstí 1/98




Uložit tuto akci

Sdílet s přáteli: