Go Back

Bratislavské jazzové dni 2024

From: 18.10.2024
To: 20.10.2024
Web: FESTIVAL GUIDE
Location: 831 04 Bratislava, Trnavská cesta 39
Vstupenky/informace: GoOut.cz

*Bratislavské jazzové dni 2024* ponúknu od 18. do 20. októbra 2024 hudobný program, v ktorom nebudú chýbať svetoví umelci a umelkyne, kapely z Európy či zámoria, ale aj slovenskí hudobníci a projekty. Medzi potvrdenými interpretmi sú napríklad Knower, Gogo Penguin, Bill Frisell Four či Richard Galliano Nyt Trio.

Učinkující
NázevPopis/foto
Bratislavské jazzové dni
Skupina jazzových entuziastov v roku 1975 amatérsky zorganizovala prvý festivalový ročník *Bratislavských jazzových dní*, z festivalu sa stalo podujatie európskej úrovne, na ktorom každoročne účinkujú svetoví jazzoví umelci a umelkyne.

Knower
Americká progresivní skupina z Los Angeles, která míchá ve své hudbě prvky elektronické taneční hudby, jazzu, popu, soulu i fusion. Velmi atraktivní koncertní zážitek, excelentní hráči a charizmatická zpěvačka Genevieve Artadi, která společně s bubeníkem Louisem Colem kapelu založila. Jejich koncerty by se daly popsat jako divoká jízda na vlnách elektrofunku.

Knower Knower Knower

GoGo Penguin
Proměnlivé lámané beaty, telepatická souhra a slabost pro hymnické melodie – to vše přispívá k nezaměnitelnému, zcela jedinečnému zvuku GoGo Penguin, kapely považované za vůbec nejzajímavější počin, který se na britské scéně v posledních letech objevil. Složením by mohlo jít o typické klavírní trio, ale zatímco melodické a harmonické nápady a struktura skladeb vycházejí z klasiky a jazzu, rytmy čerpají z elektronické hudby. Právě toto setkání protikladů činí unikátní akusticko-elektronický zvuk GoGo Penguin tak vzrušující a vytváří tolik působivou a emocemi nabitou hudbu, která čerpá z opojné kombinace vlivů od umělců jako Brian Eno, John Cage či Squarepusher, ale i z atmosféry deštěm zmáčených šedivých ulic Manchestru. GoGo Penguin jsou součástí legendárního jazzového labelu Blue Note Records. Jejich nahrávka *V2.0* se dostala mezi nejlepší desky 2014 v rámci prestižních britských cen Mercury Prize.

GoGo Penguin GoGo Penguin GoGo Penguin GoGo Penguin

Bill Frisell
The New York Times called Bill Frisell *the most significant and widely imitated guitarist to emerge in jazz since the early 1980s*. It is hard to find another musician who is—seemingly contradictorily—so embedded in tradition and the avant-garde at the same time: in the 1980s, he was the in-house session guitarist on mannerly ECM releases, while also playing in John Zorn's avant-garde Naked City alongside guitar deconstructionist Fred Frith; he played with Paul Motian, but also with the drone-metal band Earth; and his best-known solo album *Have a Little Faith* is made up of American classics from Charles Ives through Dylan to Madonna. A fascination with Americana has been a key element of his creative work since the late 1990s, tinged with country and bluegrass guitar virtuosity.

Bill Frisell Bill Frisell Bill Frisell

Richard Galliano
Francouzský akordeonista Richard Galliano objevil svou vášeň k hudbě již ve svých čtyřech letech. Po dlouhém a intenzivním studiu (navštěvoval hodiny trombónu, harmonie a kontrapunktu na Hudební akademii v Nice) začal ve čtrnácti letech ve snaze rozšířit své představy o hře na akordeon poslouchat jazz a nahrávky trumpetisty Clifforda Browna. Fascinován tímto novým světem byl Richard překvapen, že akordeon nikdy nebyl součástí tohoto hudebního dobrodružství. V tomto období získal Galliano dvakrát první cenu v soutěži o světovou akordeonovou čepici, která se konala ve Španělsku (1966) a ve Francii (1967).

Richard Galliano Richard Galliano Richard Galliano Richard Galliano Richard Galliano Richard Galliano


Bratislavské jazzové dni 2024Bratislavské jazzové dni 2024Bratislavské jazzové dni 2024Bratislavské jazzové dni 2024Bratislavské jazzové dni 2024Bratislavské jazzové dni 2024Bratislavské jazzové dni 2024Bratislavské jazzové dni 2024Bratislavské jazzové dni 2024

Location: 831 04 Bratislava, Trnavská cesta 39




Save this event

Share with friends: