Zpět

Místní Fesťák 2024

Místo: Plzeň-město, Plzeňský kraj
Od: 17.05.2024
Do: 18.05.2024
Web: FESTIVAL GUIDE
Místo: Plzeň, Bezručova 5
Vstupenky/informace: GoOut.cz

*Nepravidelně pořádaný a pokaždé trochu jiný.* To je *Místní Fesťák*, který letos pořádá již 4. ročník a poprvé se rozprostře v klubu Anděl a jeho okolí. V pátek pouze v klubu a v sobotu bude přidána ještě venkovní „pankáči hrajou folk“ stage na dvorku, kde se představí muzikanti s hudbou klidnějšího rázu. Program už je téměř hotov a vystoupí tak třeba Oakhands, DJIIN, Don Vito, Staatseinde, Moshimoshi, Šimanský & Niesner, Brighter Days, Inau, Člověk krve, Thotal, Billy Rudin a pár dalších, zatím neznámých… **Program:** \ **Pátek 17. 5.** - Thotal - Brighter Days - Moshimoshi (FIN) - Oakhands (DE) **Sobota 18. 5.** - klub - Billy Rudin - Inau - Don Vito (DE) - DJIIN (FR) - Staatseinde (NL) - dvorek - Člověk krve - Šimanský & Niesner

Učinkující
NázevPopis/foto
Thotal
Kapela Thotal z Plzně vznikla v roce 2020 a hraje syrový garage punk rock s prvky surf-rocku ovlivněný kapelami jako The Stooges, MC5 či New York Dolls. Texty Thotal jsou plné sarkasmu, černého humoru a reflexe každodenní reality. V září 2023 vydali své debutové demo *Microwaved Demo*.

Thotal Thotal Thotal

Brighter Days
Pětičlenná kapela z Prahy hrající melodický hardcore s prvky pop-punku. Hrají od října 2016, kdy zároveň vydali první EP *Figures*. Debutové album *Walk* vydali v roce 2022.

Brighter Days Brighter Days Brighter Days

Moshimoshi
Hudba kapely z Finského hlavního města Helsinek v sobě snoubí syrovou emotivní energii s melodickým punkem a matematicky precizním jazzovým nádechem. Kořeny kapely sahají do emo punkové scény a dávají vzpomenout na kapely ze sousedního Švédska jako například Careless nebo Nionde Plagan.

Moshimoshi

Oakhands
Oakhands je kapela z německého Mnichova, která kombinuje prvky post-hardcoru, emo a indie-rocku. Oakhands vydali na jaře 2020 u This Charming Man Records své debutové album *The Shadow of Your Guard Receding*, které navazuje na jejich kritikou oceňované EP vydané v roce 2016 u Uncle M.

Oakhands Oakhands Oakhands Oakhands Oakhands Oakhands

Billy Rudin
Billy Rudin je tachovská stoner rocková kapela s prvky grunge.

Billy Rudin Billy Rudin Billy Rudin Billy Rudin Billy Rudin Billy Rudin Billy Rudin Billy Rudin Billy Rudin

Inau
Inau se všema silama vymaňuje ze škatulky „rapper“, obloukem se na sto honů vyhýbá šuplíku s nápisem „umělec“, aby si to namířil do nejvyšší kategorie „prorok“. Po ní už nenásleduje nic.

Don Vito
Don Vito je tříčlenná noise-rocková kapela z Leipska, kterou tvoří Heiko, Christian a Susi.

Don Vito

Djiin
Djiin je kapela z Francie, kterou tvoří kytarista, baskytarista, bubeník a zpěvačka/harfistka s chraplavým hlasem, jejich hudba se vyznačuje silnými „fuzzy“ riffy, zkroucenými beaty, psychedelickými melodiemi a výrazným vokálním projevem. Jsou ovlivněni progresivním rockem a krautrockovými kapelami 70. let, doomovou scénou a heavy rockem ze slavných časů rané éry Black Sabbath, stejně jako dalšími moderními odkazy založenými na rozmanitosti mezi západními a tradičními východními zvuky.

Djiin Djiin Djiin Djiin Djiin Djiin Djiin Djiin

Staatseinde
Staatseinde je nizozemská kapela, jejíž hudba se vyznačuje mixem elektra, nostalgických zkreslených syntezátorových linek a výrazných vokálů. Duo, které tvoří Der Neo (synth, vokály, vocoder) a Andy Dufter (synth, sequencer), svou hudbu označuje jako „Neue-Niederländische-Welle“, převzatou z německého žánru „Neue Deutsche Welle“.

Staatseinde Staatseinde Staatseinde Staatseinde Staatseinde Staatseinde Staatseinde

Člověk krve
Člověk krve je folkový písničkář ze Stříbrné Skalice.

Člověk krve Člověk krve Člověk krve

Šimanský & Niesner
Dvojice kytaristů Jakub Šimanský a Tomáš Niesner ve své tvorbě vychází z žánru zvaného americký primitivismus, který již od 70. let „pilovali“ kytaroví hráči jako John Fahey, Leo Kottke, Robbie Basho či Sandy Bull. Americký primitivismus vycházel z bluegrassové tradice amerického jihu, ale netradiční přístup k lazení, rytmice a mantrickému repetitivismu nalezl v duchovní hudbě asijského původu. Hudba indického guru a hráče na sitar Raviho Shankara se stala soundtrackem k sebepoznávání skrz psychedelické drogy pro řadu mladých američanů, pro řadu mladých muzikantů se pak stala významným inspiračním zdrojem. O pět dekád později je odkaz amerického primitivismu stále živý a Šimanský s Niesnerem patří do řady jeho následovníků. V našem prostředí ho obohacují o český country folkový romantismus. Niesner se Šimanským společně vyrostli v hlučné přerovské kapele UNNA, která podobně jako jejich aktuální tvorba, sršela nadšeneckým přístupem a čerpala jak z devadesátkového noise rocku, tak soudobého alternativního metalu. Svůj kultovní status kapela završila vydáním rozlučkové desky a sérií důrazných finálních koncertů. Zatímco Niesner se kytary držel už v UNNA, Šimanský v kapele odklepával rytmus a hru na kytaru si osvojoval v dobách existenčního tápání, kdy prakticky žil v místnosti své přerovské zkušebny. Tam neúnavně, občas i 10 hodin denně cvičil a piloval svou hru po vzoru Johna Faheyho. Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat a Šimanského první deska, kazeta *Face to Face to Against American Primitivism in Eastern Europe vol. I* vzbudila ohlas na české i zahraniční scéně. Na té domácí ke všemu umocněné výraznými a neúnavnými koncerty. Po desítkách trubadůrských výjezdech po všech koutech republiky si k sobě Šimanský přivolal bývalého partnera z UNNA Niesnera a společně začali připravovat materiál napsaný pro dvě kytary. Po jejich prvním koncertu, který proběhl v přítmí odsvěceného vernéřovického Soulkostela v létě 2018 se dvojice odebrala do domácího studia Davida Zemana (z kapely Kalle), kde nahrála osm skladeb na album *Tance neznámé*.

Šimanský & Niesner Šimanský & Niesner Šimanský & Niesner


Místní Fesťák 2024Místní Fesťák 2024Místní Fesťák 2024Místní Fesťák 2024Místní Fesťák 2024Místní Fesťák 2024Místní Fesťák 2024Místní Fesťák 2024Místní Fesťák 2024

Místo: Plzeň, Bezručova 5




Uložit tuto akci

Sdílet s přáteli: